‘Zigzaguear’ op de motor kan zomaar 500 euro kosten in Spanje

Als je op de motor (of scooter) rijdt in Spanje en een van die personen bent die op de tweewieler sneller wil zijn door al zigzaggend (zigzageando) door het verkeer te rijden, dan kan dat niet alleen gevaarlijk zijn, maar ook een boete opleveren van 500 euro met inhouding van maar liefst zes punten op het Spaanse rijbewijs.

Agressief
Motoren en scooters zijn geweldige voertuigen om in een stad of druk gebied te rijden vanwege de flexibiliteit en grootte. Sommige motor- en scooterrijders profiteren van deze kwaliteiten door op een soms agressieve, maar zeker voor andere weggebruikers én zichzelf onveilige manier aan het verkeer deel te nemen door al zigzaggend tussen het overige verkeer door te rijden. Zigzaguear is de Spaanse uitdrukking voor motor- en scooterrijders die zich al zigzaggend tussen auto’s en overig verkeer bewegen en op die manier voortdurend van rijstrook wisselen. Het is een manier die met name in drukke steden gebruikt wordt om sneller te rijden en files te vermijden waarbij de verkeersregels niet gerespecteerd worden.

Boete van 500 euro
De Spaanse verkeersdienst DGT heeft de zigzaggende motor en scooterrijders er nu op ondermeer Twitter eraan herinnerd dat het ‘zigzaguear’ of ‘avanzar entre coches’ gevaarlijk is en in strijd met de huidige verkeersregels. Daarom staat er ook een boete op van 500 euro vanwege een ‘infracción grave’ (een ernstige overtreding) en inhouding van maar liefst 6 punten op het puntenrijbewijs. Of het vooruitzicht van een hoge boete gaat zorgen voor minder agressief weggedrag van motor- of scooterrijders is maar de vraag, maar laten we stellen dat een gewaarschuwd mens in ieder geval voor twee telt.