Tienduizenden huisuitzettingen verwacht in Spanje na einde noodtoestand

Als op 9 mei aanstaande de noodtoestand in Spanje wordt opgeheven, zal dit naar verwachting enorme consequenties hebben voor tienduizenden kwetsbare gezinnen die nu nog beschermd worden met bijzondere overheidsmaatregelen als gevolg van de coronapandemie.

Meer dan veertigduizend
Zo zal het voor grote vastgoedverhuurders wettelijk weer toegestaan zijn om huurders met een betalingsachterstand uit de woning te zetten. De vastgoedsector voorziet dat er uiteindelijk meer dan veertigduizend huisuitzettingen uitgevoerd zullen worden zodra de noodtoestand is opgeheven. Dat aantal wordt bevestigd door deskundigen buiten deze sector, op basis van het aantal geregistreerde betalingsachterstanden in de afgelopen maanden en de verwachting voor de komende maand. Hierbij zijn ook de huisuitzettingen meegerekend die door de kleinere vastgoedverhuurders worden uitgevoerd.

Vierhonderdduizend huurders kwetsbaar
Volgens een schatting van de grote verhuurorganisaties bevinden in heel Spanje ruim 400 duizend huurders zich in een kwetsbare situatie, een aantal dat in de komende weken nog kan toenemen. Gemiddeld wordt op 9 mei een betalingsachterstand van 10 procent van de totale huuropbrengst verwacht, maar sommige verhuurders verwachten dat dit percentage zelfs tot boven de 15 procent uit zal komen. Dat komt mede door het trage economische herstel, de vertragingen in de vaccinatiecampagne en het ongunstige epidemiologische verloop in Spanje. Bovendien is nog steeds voor 900 duizend werknemers een tijdelijke werkloosheidsregeling ERTE getroffen.

Wegvallen bescherming
Zo’n zestigduizend huishoudens zullen na afloop van de staat van alarm niet meer door de overheid beschermd worden wat direct zal leiden tot in ieder geval dertigduizend huisuitzettingen. Hoe groot dat aantal precies zal zijn, is afhankelijk van wat de zogeheten kleine verhuurders gaan doen. Kleine verhuurders in Spanje, zijn verhuurders met maximaal tien verhuurcontracten. Zij hebben het grootste deel van de verhuurmarkt in handen. Volgens een aanpassing in 2019 van de Huisvestingswet in Spanje, kan een verhuurder de huurovereenkomst eenzijdig beëindigen als de huurder op de achtste dag van de lopende huurmaand in gebreke is, om vervolgens via een spoedprocedure bij de rechter toestemming tot huisuitzetting te vragen. Sinds de aanvang van de eerste noodtoestand in 2020 echter, worden kwetsbare inwoners in Spanje beschermd tegen de gevolgen van een betalingsachterstand van de huur en worden huurcontracten met een einddatum die in deze periode valt automatisch verlengd tot en met 9 mei van dit jaar.

Aanpassing Huisvestingwet
Ook de inhoud van de nieuwe Huisvestingswet in Spanje zal een belangrijke rol spelen in het daadwerkelijke aantal huisuitzettingen. Coalitiepartners PSOE en Unidas Podemos werken al geruime tijd aan een herziening van deze in 2019 aangepaste wet, maar tot een akkoord is het tot dusver niet gekomen. Zo wil Podemos een maximumhuurprijs invoeren, maar de PSOE is daar vooralsnog niet mee akkoord gegaan. Ook over de fiscale voordelen voor vastgoedeigenaren, regelgeving voor grotere verhuurders en regels omtrent leegstaande woningen kunnen de partijen het maar niet eens worden. De coalitiepartners zijn opmerkelijk genoeg wel tot een principeakkoord gekomen waarmee de huisuitzettingen van kwetsbare gezinnen tot maximaal drie maanden kan worden opgeschort, zodat de autonome regio’s de tijd hebben om een alternatieve, blijvende woonruimte te zoeken.

Geef een reactie