Spanje annuleert deels mondkapjesplicht op het strand

Vorige week berichtten wij dat door middel van een publicatie in de staatscourant BOE werd aangekondigd dat er een mondkapjesplicht zou gaan gelden in alle openbare ruimtes, zowel binnen als buiten. Daaruit kon de conclusie getrokken worden dat het, ook als het mogelijk was om 1,5 meter afstand te bewaren, altijd verplicht zou zijn om een mondkapje te dragen. Dus ook op het strand, bij het zwembad en in de natuur.

Aardig wat commotie
De publicatie in de BOE vorige week rondom de mondkapjesplicht in Spanje heeft voor aardig wat commotie gezorgd in en buiten Spanje. De tekst was zo algemeen geschreven dat men al snel de conclusie kon trekken (en gebaseerd op de tekst ook waar bleek) dat er een mondkapjesplicht zou gelden, ook als men de 1,5 meter afstand kan handhaven en zelfs als men op het strand of bij het zwembad aan het zonnen is of in de natuur wandelt. Het duurde dan ook niet lang of de regionale overheden, met name in de toeristische regio’s, begonnen te klagen en men eiste een aanpassing van de nieuwe regel. Het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale gezondheidsvertegenwoordigers hebben hierop nu het volgende afgesproken:

Geen mondkapjesplicht
Er geldt geen mondkapjesplicht voor het individueel sporten en in gevallen dat er sprake is van een individuele intensieve fysieke inspanning van niet-sportieve aard in de buitenlucht en de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden. Daaronder valt onder andere het wandelen in de natuur of fietsen, mits men 1,5 meter afstand bewaard van niet-samenwonenden. Volgens de nieuwe afspraak is bij de volgende activiteiten geen mondkapje verplicht:

  • Zwemmen in zee, meren, rivieren, waterreservoirs of zwembaden, overdekt of in de buitenlucht.
  • Het beoefenen van een sportieve activiteit in de wateromgeving.
  • Tijdens een pauze/rustmoment voor of na het zwemmen of sportieve activiteit in de wateromgeving.
  • Het op een vast punt verblijven met 1,5 meter afstand op het strand of bij het zwembad.

Algemene landelijke norm
Maar let op: Bij het lopen naar een horecagelegenheid, over het strand wandelen of bij het betreden of verlaten van een zwembad of strand, het lopen naar en vanuit de zee en het gebruik van kleedruimtes (behalve douches) moet WEL een mondkapje gedragen worden. Hierbij opgemerkt dat elke regionale overheid in de verschillende autonome regio’s de regels kan aanpassen, al geldt een algemene norm voor het hele land. Zo hebben de Balearen en Canarische Eilanden, Catalonië en andere regio’s al aangegeven de mondkapjesplicht op het strand, bij het zwembad en bij wandelingen van en naar het strand/zwembad niet te handhaven terwijl men in Andalusië liever strengere regels wil hebben.

De mondkapjesplicht zoals in dit artikel omschreven is weliswaar sinds 7 april 2021 aangepast maar moet nog wel officieel via een publicatie in de staatscourant BOE bevestigd worden. Tevens is het belangrijk te weten dat de handhaving per regio anders kan zijn en het goed is vooraf even bij de plaatselijke autoriteiten te informeren wat de regelgeving in uw regio is en of en hoe er gehandhaaft wordt.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.