Duitse toeristen van harte welkom in Spanje met Pasen

Terwijl er sprake is van een perimetrale afsluiting van de verschillende Spaanse regio’s om de verspreiding van het Covid-19-virus te beteugelen, staat het land vreemd genoeg wél open voor Europese reizigers. Vooral Duitse toeristen trekken massaal naar Mallorca.

Geel reisadvies
Dat is sinds Duitsland het reisadvies voor enkele Spaanse regio’s geel kleurde. Spanje probeert ondertussen tegenstrijdige doelen in evenwicht te brengen: nationale reizen beperken om het toeristenseizoen in de zomer te beschermen en de economie van het land nu nieuw leven in te blazen. Spanje heeft een in- en uitreisverbod uitgevaardigd voor alle regio’s tijdens de Paasvakantie. Dat betekent dat inwoners in Spanje dan zelf hun regio niet uit mogen voor plezierreisjes. Hoewel er dus beperkingen gelden voor binnenlands toerisme, kunnen bezoekers uit Europa Spanje vrij bezoeken, mits hun overheden dat natuurlijk toelaten. In combinatie met het feit dat Duitsland enkele Spaanse regio’s, waaronder de Balearen, uit zijn risicogebieden heeft gehaald, bestaat de kans dat veel Duitse toeristen zullen genieten van de paasvakantie, terwijl Spanjaarden thuis moeten blijven.

Dilemma
Het dilemma waar veel Duitsers zich nu voor geplaatst zien is een vakantie in de zon of toch het opvolgen van het negatieve reisadvies van hun gezondheidsautoriteiten dat niet-essentiële reizen omvat. De aantrekkingskracht van een biertje in de zon kan voor sommigen te groot blijken, vooral omdat bars en restaurants in Duitsland nu al meer dan vier maanden gesloten zijn. Tot nu toe lijkt het erop dat het verlangen naar vakantie wint, met een piek in de vraag naar vakanties op de Balearen. “We hebben een enorme vlucht gezien in het aantal boekingen voor de paasvakantie”, zegt Thomas Daubenbüchel, de woordvoerder van reisorganisatie Alltours, in El País. Alltours organiseerde 20 chartervluchten vanuit Düsseldorf, de dag nadat Duitsland de eilanden van de risicolijst had geschrapt. Twee dagen later waren de vluchten uitverkocht.

Meer dan 300 vluchten
Ook reisgigant TUI ondervond een grote vraag toen het op zondag begon met het aanbieden van vluchten en accommodatie op de Balearen. “De eerste beschikbare data zijn allemaal bezet”, aldus een woordvoerder van TUI. TUI verwacht de komende weken meer dan 300 retourvluchten naar de Balearen aan te bieden. Ryanair voegde tijdens de paasvakantie ook 200 vluchten toe tussen Duitsland en Spanje. Eurowings, de goedkope luchtvaartmaatschappij van Lufthansa, heeft ook een schema van nog eens 300 vluchten. Hoewel de toeristenindustrie een boost nodig heeft, wil ze niet dat de paasvakantie het meer winstgevende zomerseizoen verpest. José Luis Zoreda, de vice-president van de toeristenlobby Exceltur, zei tegen El País: “We willen niet al onze inspanningen verspillen aan vijf dagen en het zomerseizoen verliezen”. Hij gelooft ook niet dat de Duitse toestroom zoveel impact zal hebben: “Die is gestegen van bijna nul, maar die toename zal amper significant zijn, en zal ook Pasen niet redden”, voegde hij eraan toe.